2008. szeptember 3., szerda

Ramadan Karim!

Boldog Ramadant! Hangzik a koszontes az utobbi ket napban. Szeptember elsejen bekoszontott a Ramadan, mely egyreszrol jelenti a honap nevet, masreszrol a bojti honapot. Maga a szo jelentese " forro", mikor a honap ezt a nevet kapta igen meleg volt. Kulonos kepet mutatja a varos ezen idoszak alatt, lassan kel fel a varos, reggel 10-11 ora korul szinte uresek az utcak (Alex tett is egy meggondolatlan kijelentest: Alig van forgalom az utakon, veszek egy bicajt. rogton follazadtam, hogy en is akarok, de aztan rajottem, hogy a fekete feloltommel eleg egyedi darab lennek az utakon), az elelmiszerboltok es utcai falatozok zarva, nehany elvetemult probalja eladni ruhazati portekajat, persze nincs sok erdeklodo. Majd delutan kinyitnak a boltok, s az emberek sietnek bevasarolni, hogy elokeszuljenek a nagy esti elso etkezesre (al makarib). S napnyugta utan a varos ismet nyuzsog, s sok helyen ilyenkor kezdenek igazan dolgozni ( a mi irodankban 21-24 -ig tart a masodik muszak). S a gyerekek is kint rohangalnak az utcan hajnalig.
S masnap ismet a csondre ebredek.Meg Ramadan elott surun erdeklodtem, hogy mikor kezdodik, s mindenkitol azt a valaszt kaptam, hogy az a holdon mulik. Nem ertettem, hogy a csillagaszati naptar miert nem tud pontos valaszt adni a kerdesre, s megtudtam, hogy a bojt csak akkor kezdodik, ha sajat szemukkel latjak az egitestet, ha nincs felho takarasaban, Mig nem volt feljett hiradastechnika, felkuldtek nehany ember a varos kozeli hegyre, hogy latja e a holdat, s ha latta tuzet rakott, s fustjelekkel uzente meg az unnep kezdetet. Ma mar mindenki a tv-bol ertesul.

2 megjegyzés:

fishy8 írta...

Kiváncsian várom a fekete felöltős képedet!! Tényleg, csadorban nem lehet biciklizni??-ez mekkora diszkrimináció!! De ha pár számmal nagyobbra tekered? Vagy ne beszéljek hülyeségeket? De azért forradalmasíthatnál! Hogy a média veled legyen tele- elvégre azért küldtünk ;)
Üdv a klímaváltozott "őszi" Bp-ről!

mazsa írta...

Öcsisajt, hát te már megint a világ másik végén vagy...jó olvasni a soraidat ;)