2008. augusztus 26., kedd

A jemeni grand kanyon


Szerda delutan nemi hezitalas utan fogtuk magunkat es foglaltunk ket repulojegyejegyet, hogy korbejarjuk a "jemeni grand kanyont", a Wadi (volgy) Hadramautot. A valasztas azert esett a perulore, mert biztonsagi okok miatt nem ajanlott az utba eso Marib nevu varoson keresztulutazni. Az ut (800 km) kozel egy ora hosszat tartott, s a nagy nemzetkozi gepekhez kepest csak mersekelt mennyisegu csomagoloanyag hulladekot termeltunk (suti, dobozos udito, tea). Ezert a kis kornyezetszennyezesert 150 dollart fizettunk fejenkent, oda-vissza. Bizom benne, hogy az elkovetkezo kirandulasokat lehetosegem lesz, a szarazfoldon teljesiteni.
A belfoldi jaratok utasainak poggyaszat eleg rugalmasan kezelik, tehat a bicska, csipesz, folyadek, kozmetikai szer nem a kukaban vegzi (ezen ismeretek hianyaban eleg nomad csomaggal indultam utnak).

A seyuni repuloterre erkezve mar reggel 9-kor tikkaszto hoseg volt.
Vendeglatonk a shibani GTZ fonoke (deutsche gesellschaft fur technische zusammenarbeit), minden elozetes ismeretseg nelkul teljes nyugalommal hagyta rank a hazat, s kert meg bennunket, hogy erezzuk otthon magunkat.

S egy kis epiteszet.
Wadi Hadramaut-ban a hazak 90 szazaleka a mai napig valyogbol epul, bar az utobbi idoben egyre tobb cementet es teglat hasznalnak. S felmerul a kerdes milyen a klima a forro egov alatt egy valyoghazban. Meglepodve tapasztaltam, hogy annak ellenere sem huvosek a valyoghazak, hogy minden szobaban ventilator es desert cooler (ez a gep vizet porlaszt a levegobe, az elparologva hut). A szobak belmagassaga igen jelentos, s kozel a plafonhoz tobb kisebb aklaknyilast hagytak hogy legyen cirkulacio, de a homokviharok miatt az utobbi idoben ezeket az ablakokat beuvegeztek, igy a regi jol mukodo rendszer ma mar nem mukodik. S vendeglatonk azt a fontos szabalyt sem tartota be, hogy bezarja a redonyoket napkozben, s ejszaka szelloztesse a hazat. A teraszon alvast valasztottam.

Elso utunk a Seyuntol 30 km-re fekvo Shibanba vezetett. Az 500 eves varost szokas a "Sivatag Manhattanjenek" is nevezni, 6-8 emelet, kozel 30 meter magas valyoghazak. Az epitmenyek a csalad novekedesevel parhuzamosan nottek az eg fele. A falu 1982 ota az UNESCO vilagorokseg resze. A rossz allapotban levo epuleteket a 6 eve tarto nemet anyagi es szellemi tamogatassal ismet regi arcat kapta vissza. A hazak ismet stabilan allnak, a nyilaszarok szebbek, mint valaha, igazi kezimunka eredmenye.
A shibam-i hazak homlokzatat agyaggal simitjak le s csak a haz teraszat es a labazatot kenik le feher messzel, hogy vedjek az esotol...

1 megjegyzés:

roland írta...

elég érdekes vilàg lehet...
de még mindig nem tudom hogy miért és hogyan kerûltél éppen Jemenbe...

ûdv,roland