2008. augusztus 10., vasárnap

Old Sana'a


A napokban új szálláshely után keresgéltünk. Minden lakáshoz tartozik egy elmaradhatatlan mafradj (az epulet legfelso emeleten). Ez az a hely, ahol a katrágásra, vizipipázásra a vendégek összegyűlnek. Nagyobb házakban saját bejárat is tartozik ehhez a helyiséghez. Talán a nők miatt lehet ez fontos. Egy lakáskeresés alkalmával egyedül engem engedtek be körülnézni, merthogy csak a család nőtagjai voltak otthon.
Hosszas keresgélés után egy óvárosi lakás mellett döntöttünk. Old Sana'a a középkori itáliai városokhoz hasonlítható, városfallal körülvett, keskeny utcák, 3-4 elemelt magas épületek, keskeny lépcsőház, 1,30 magas ajtónyílások, s az elmaradhatatlan tetőterasz... díszített homlokzat, igényes építészet... az újonnan beszerelt vízvezeték csövek elrejtésére nem fordítanak nagy gondot (ha ezt eleik látnák?!)
Tegnap belefogtunk a lakás még ottmaradt romjainak eltakarításába, de kevés volt a napi vízlimit, így idő előtt be kellett fejeznünk. Igen, Sana'a-ban és Jemen nagy részén a vízhiány elég égető probléma. Egyre alacsonyabban van a talajvízszint, így a legtöbb fejlesztési program a vízvédelemmel foglalkozik...